Provokatér Lars von Trier

„Film by mal byť ako kamienok v topánke“, hovorí enfant terrible európskeho filmu Lars von Trier, ktorý rád šokuje a búra spoločenské tabu. Predkladáme vám výber z tvorby človeka, ktorý sám seba nazval „najlepším filmovým režisérom na svete“.

Dánsky režisér Lars von Trier je jedným z najinvenčnejších režisérov súčasnosti, s mimoriadnym autorským rukopisom. Každý jeho nový film je divákmi aj kritikou veľmi očakávaný, pretože vždy prekročí hranice možného.

V roku 1995 zverejnil Trier spolu s ďalšími dánskymi režisérmi tzv. Manifest Dogma 95 obsahujúci "Sľub čistoty", ktorý udáva desať pravidiel pre filmovú tvorbu s jasným cieľom držať sa reality a jej autentického zobrazenia, zbaviť sa produkčných úprav a sústrediť sa na postavy a príbeh. Manifest ovplyvnil už jeho film Prelomiť vlny, ktorý vyhral hlavnú cenu v Cannes. Dôsledne však princípy Dogmy dodržal len pri filme Idioti, kompletne natočenom kamerou z ruky. Posunom iným smerom, viac k žánrovému filmu, bol Trierov muzikál Tanečnica v tme v hlavnej úlohe s islandskou speváčkou Björk, ktorý získal v Cannes Zlatú Palmu. Ďalšou výzvou pre diváka je film Manderlay, odohrávajúci sa len v ateliéri s niekoľkými kulisami a pritom v sebe nesúci silný náboj autenticity. V našom výbere nesmie chýbať ani kontroverzná hororová snímka Antikrist v hlavnej úlohe s Willemom Dafoe a Charlotte Gainsbourg a psychologická dráma o konci sveta Melancholia s charizmatickou Kirsten Dunst.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít