festival Fest Anča vyberá z katalógu dafilms.sk 10 filmov s témou prekonávania vlastných limitov, tráum a kliatob.

Tohto roku sa Fest Anča venovala utópiám a ideálnym svetom. Nadväzujeme na ne aj špeciálnym výberom festivalových kurátorov s názvom I Want to Break Free, ktorý hovorí o prekonávaní našich vlastných limitov, tráum, či dokonca kliatieb.

V selekcii sa nachádza napríklad film o dievčati, ktoré sníva, že jedného dňa odíde do dokonalého sveta, ale aj o chlapcovi, ktorý fantazíruje o betónovej džungli. Naše predstavy však často nezodpovedajú realite. Zbúrať múr býva ťažké, pretože čelíme rôznym obmedzeniam, ktoré reprezentujú aj vybrané filmy. Ide o naše telá, fyzické i mentálne zdravie alebo rodinu, spoločnosť, či samotný svet. Ten je v súčasnej situácii ďaleko od ideálneho stavu. Je plný strachu, nenávisti, vojen a zlomených snov. Prezentované filmy rozprávajú o hľadaní cesty von, o oslobodení sa, pričom najdôležitejšia je odvaha niečo zmeniť, bližšie sa spoznať. Odhaliť rodinné tajomstvá, či stať sa kozmonautom. Alebo celkom postačí nájsť lásku i na tom najtemnejšom mieste.

(text: Jakub Spevák)

V spolupráci s

  • Fest Anča

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít