slovenská digitálna platforma o umení a dianí v kultúre plan.art vyberá z katalógu dafilms.sk

plan.art odporúča

Nedávno sa v slovenskom kultúrnom prostredí objavil pozoruhodný sprievodca, ktorý vás neomylne dovedie ku všetkému dôležitému, čo sa v nezávislej, ale aj tej kamennej kultúre deje. Je ním slovenská digitálna platforma o neprvoplánovom umení a kultúre - plan.art. Ich vytríbený vkus sa týka aj filmu a tak sme oslovili zakladateľky Marianu Jaremkovú a Simonu Prokopec Fochlerovú, aby nazreli sviežim pohľadom do nášho katalógu.

Vybrali pre vás desať snímok, ktoré prepája pojem sloboda. Sloboda ľudí, ktorí si ju dokázali v sebe uchovať aj v dobe neslobody či v neľahkej životnej situácii. A tiež sloboda v tvorbe, hravosť, prekračovanie hraníc konvencií. Umenie slobodné a oslobodzujúce. Prečítajte si osobné odporúčania ku každému titulu:

(filmy sú radené v abecednom poradí)

Bohémsky život
Aki Kaurismäki, tak ako ho máme radi, dojemný a zábavný súčasne. Traja umelci v Paríži, umenie, láska, smrť. To všetko vizuálne dokonalé vo využití čiernobieleho obrazu.

Cesta Magdalény Robinsonovej
Film, ktorý je (žiaľ) stále aktuálny. Fotografka Magdaléna Robinsonová prežila dva koncentračné tábory, jej rodičia nie. A desiatky rokov po vojne sa musela pýtať, aký zmysel malo utrpenie obetí nacizmu?

Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom
Dokument o talentovanom a predčasne zosnulom hudobníkovi Marekovi Brezovskom prechádza do obrazu celej jednej generácie. To, čo zostalo (a je naozaj dôležité), je jeho hudba.

Inde
Alex Mlynárčik je živel! Jeho filmový portrét je aj kúskom obrazu neoficiálnej výtvarnej scény, ktorá bola veľmi pestrá a akčná. A stále nie dostatočne objavená pre verejnosť.

Karamazovi
Keď sa hranice javiska stratia, dráma sa presunie do reality a spojí sa s ňou, aby vytvorila novú drámu. Zelenkov svojský humor v spojení s jedným z najsilnejších Dostojevského textov a hercami Dejvického divadla dáva dokopy silný zážitok.

Kouř
Rytmikál z doby tesne pred pádom komunizmu vracia poetiku a humor Pražské pětky. Bizarný, absurdný príbeh, svojská metafora doby, vysoko štylizovaný úlet plný nezabudnuteľných hlášok a pesničiek. Dnes už kultový film, ktorý je ukážkou úplnej tvorivej slobody.

Last and First Men
Prvý a žiaľ už aj posledný film islandského hudobného skladateľa Jóhanna Jóhannssona je sugestívnou, hypnotickou vizuálnou sci-fi meditáciou, rozjímaním o premenách ľudstva. Jóhannsson vždy posúval hranice zvukového a hudobného experimentovania a v spojení s obrazom sledujeme dychberúci film.

Toyen
Nie je to životopisný film o Toyen, je to Němcovo podobenstvo o hrôzach vojny a nenávisti vypovedané skrz diela Toyen a Jindřicha Heislera. Vizuálna báseň vychádza z poetiky Toyen a surrealizmu, a stavia silu umenia proti agresii a smrti.

vlna vs. breh
Slovenská nová vlna vniesla v období normalizácie do fotografie hravosť a výbušnú imaginatívnosť, ktorá sa preniesla aj do filmu. Aj vďaka tomu, že film nakrútil „jeden z nich”, Martin Štrba, sú výpovede jednotlivých fotografov veľmi otvorené.

Všetko čo mám rád
Snímku Martina Šulíka mnohí označujú za generačný film. Zakonzervoval nielen atmosféru doby tesne po revolúcii, ale aj životné pocity ľudí zoči-voči nadobudnutej slobode. A je v ňom veľa hravosti… a Rudo Sloboda.

(foto: Boris Németh)

V spolupráci s

  • www.plan.art

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít