Leto s knihou

Leto je čas dovoleniek, obdobie, kedy je viac času na to otvoriť knihu alebo si pustiť dobrý film. Náš letný programový špeciál filmových adaptácií kníh od súčasných autorov i od klasikov československej či svetovej literatúry prepája oboje.

Či najprv siahnete po knižnej predlohe a filmové spracovanie si pozriete až neskôr, necháme na vás. Rovnako aj posúdenie, nakoľko sa režisérom a režisérkam podarilo príbeh a atmosféru románov a poviedok previesť do filmovej reči.

Z nášho výberu adaptácií by však nemala vašej pozornosti uniknúť napríklad Julieta Pedra Almodóvara, ktorý si ako predlohu vybral poviedky kanadskej nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Alice Munroovej. Stávkou na istotu je tiež Komorná výrazného juhokórejského režiséra Park Chan-wooka. Ten do japonsko-kórejských reálií 30. rokov 20. storočia previedol príbeh bestselleru Zlodejka spisovateľky Sarah Watersovej. Thriller s podmanivou erotickou atmosférou sa prvýkrát predstavil publiku na festivale v Cannes. Odporúčame aj film ocenený Cenou divákov na festivale v San Sebastiáne Barneyho ženy, nakrútený podľa bestselleru Barneyho verzie, vtipného a politicky nekorektného pseudomemoáru židovského spisovateľa Barneyho Panofského.

V roku, keď si pripomíname 100 rokov od úmrtia Franza Kafku, určite stojí za to pozrieť si Ameriku Vladimíra Michálka. Alebo si pripomeňte minuloročný festival v Karlových Varoch, kde bol v hlavnej súťaži uvedený Citlivý človek podľa rovnomenného románu Jáchyma Topola.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít