František Vláčil: Retrospektíva

Solitér československého filmu, maliar filmových obrazov, básnik filmovej reči. František Vláčil, jeden z najvýznamnejších československých režisérov, sa preslávil svojimi historickými drámami ako Marketa Lazarová, Údolí včel alebo Adelheid. V našej retrospektíve môžete objaviť aj jeho menej známe, intímne a osobne ladené filmy alebo celkom ojedinelé krátke filmy z počiatkov jeho tvorby.

Jedinečný filmár František Vláčil sa svojím nezameniteľným filmovým štýlom zapísal medzi najvýznamnejších tvorcov československej kinematografie. Nie je filmového fanúšika, ktorý by si jeho meno okamžite nespojil s filmom Marketa Lazarová. Stredoveká balada s Magdou Vášáryovou v hlavnej úlohe býva radená k vrcholom jeho tvorby a zároveň k najlepším československým filmom vôbec. Starostlivá kompozícia každého záberu, ktorú si Vláčil s obľubou do detailu rozkresľoval pred každým nakrúcaním filmu, minimum dialógov a dôraz na rozprávanie obrazom charakterizujú nielen Marketu Lazarovú, ale aj väčšinu filmov z jeho plodnej celoživotnej režijnej dráhy.

Vo svojej tvorbe býva často spájaný s dobou 60. rokov, počas ktorej sa najčastejšie uchyľoval k historickým námetom (Diablova pasca, Údolí včel, Adelheid alebo Stíny horkého léta). Za zmienku stojí aj jeho neskorší film Dým bramborové natě alebo Hadí jed, v ktorých sa obracia do súčasnosti normalizačného obdobia. Práve Dým bramborové natě s Rudolfom Hrušínským v hlavnej úlohe ukazuje veľmi odvážne na beznádejnosť vtedajšej doby. Vo filme Hadí jed, natočenom na začiatku rokov osemdesiatych, Vláčil spracoval svoje osobné témy - boj s vnútornými démonmi a alkoholom.

František Vláčil sa k filmu nedostal cez štúdium na FAMU, ale cez štúdium estetiky a dejín umenia. Filmovú prípravu mu zaistila až spolupráca s vtedajšími energetickými závodmi a armádnym filmom, pre ktoré nakrúcal krátke inštruktážne videá. Aj napriek požadovanej informačnej polohe už skrze tieto filmy presvitá jeho poetické videnie. Každý z inštruktážnych filmov obsahuje poetické sekvencie, ktoré vybočujú dobovým normám a odhaľujú počiatky filmového štýlu, ktorý Františkovi Vláčilovi neskôr vyslúžil označenie básnik československého filmu.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít