Rómovia v hlavnej úlohe

Rómovia patria k najväčšej etnickej minoritnej skupine v Európe, ich pestrú kultúru, tradície a históriu si pripomíname 8.apríla Medzinárodným dňom Rómov. Pri tejto príležitosti prinášame výber filmov, ktoré tematizujú rómsku históriu i súčasnosť nielen na Slovensku a v Čechách, ale aj v širšom európskom kontexte.

Najnovšiu slovenskú snímku s touto témou Ako som sa stala partizánkou mladá režisérka Vera Lacková rámcuje rómskou rozprávkou, ktorú vo filme rozpráva svojej dcére. Zaujala ňou i porotu Medzinárodného rómskeho festivalu Ake Dikhea? (čo v rómštine znamená: Vidíš?), kde získala hlavnú cenu. Na zabudnuté osudy Rómov počas druhej svetovej vojny upozorňuje aj Robert Kirchhoff v oceňovanom dokumentárnom filme Diera v hlave. Ešte ďalej do histórie sa vydal rumunský režisér Radu Jude v hranom filme Aferim!, v ktorom upozorňuje na predsudky voči Rómom, s ktorými sa stretávame od ďalekej minulosti až dodnes. Najvýraznejšími režisérmi, ktorí vo svojej tvorbe často pracujú s rómskymi protagonistami sú na Slovensku Marek Šulík a Jaro Vojtek, v Čechách zase Petr Václav.

Rómski herci zažiarili aj v rade hraných filmov. Milostný príbeh à la Rómeo a Júlia v slovensko-rómskej podobe nájdeme v Ružových snoch Dušana Hanáka, v ktorých si zahrala nezabudnuteľná Iva Bittová. Komediálne ladená lovestory režisérskej dvojice otca a syna Staviarskych vo filme Loli paradička dostala do povedomia mladú talentovanú rómsku herečku Kamilu Mitrášovú.

K rómskej rozprávke sa oblúkom vrátime vo filme pre deti Miro Jilo z tvorivej dielne obľúbeného výtvarníka a animátora Ivana Popoviča.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít