33 rokov slobody

Významný dátum našej histórie - 17. november, je dobrou príležitosťou položiť si otázku, čo nám priniesli euforické novembrové dni pred 33 rokmi. Do programového špeciálu sme vybrali filmy o tom, čo nežnej revolúcii predchádzalo a ako sa minulosť premieta do súčasnosti.

Máme pre vás výber titulov, ktoré približujú boj za slobodu a demokraciu u nás, ale aj v ďalších krajinách východného bloku. Nájdete tu mozaiku názorov na politické zmeny, portréty hrdinov Nežnej revolúcie, hrané filmy o zlomových udalostiach a aj dokumenty o comebacku totalitnej propagandy v duchu sloganu filmu Komúna: minulosť je neustále pred nami. Z tejto perspektívy je dôležitým filmom dokument Strážcovia pamäte, ktorý sleduje likvidáciu ruského hnutia Memorial, držiteľa Nobelovej ceny za mier, za ktorou stojí súčasná ruská vládna garnitúra. Krátkou snímkou, plnou osobných svedectiev z prelomového novembrového obdobia, je dokument Spýtaj sa vašich 89 režisérky Barbory ​​Berezňákovej. Najnovším českým príspevkom k odkazu novembra 89 je titul Hlasy pro prezidenta, ktorý sa pýta, kam sa vytratili ideály Nežnej revolúcie a prečo stále chýba zhoda aj na tých najzákladnejších pojmoch ako je „sloboda“ a „demokracia“. Výnimočnú príležitosť zrozumiteľne priblížiť život za železnou oponou deťom ponúka animovaný príbeh pre celú rodinu z Východného Nemecka Fany a pes.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít