Symfónia hrôzy I.: Nemŕtvi & nesmrteľní

Na tohtoročné dušičky vás na DAFilms čaká dvojitá porcia strašenia! V prvej nádielke sme pre všetkých melancholikov, gothikov, cinefilov a milovníkov klasických monštier pripravili kolekciu, ktorá ide až k počiatkom filmovej hrôzy.

Upír Nosferatu je klasický nemý horor F.W. Murnaua, ktorý založil filmovú tradíciu upírskeho žánru. Aj keď si rolu krvilačného grófa Orlocka zahrali neskôr aj ďalší skvelí herci ako Klaus Kinski a William Defoe, pôvodné herecké podanie legendami opradeného Maxa Schrecka je dodnes neprekonané.

Dva roky pred Nosferatom sa objavil na plátnach kín hrôzostrašný Kabinet doktora Caligariho - filmový predobraz nástupu nacistického teroru. Postavy snímky podliehajú zhubnému vplyvu charizmatického „vodcu“ a ich vlastné osobnosti sa rozpadajú na kusy a fragmenty rovnako ako expresívne poňatá scéna.

Na nemecký expresionizmus svojím spôsobom o viac ako pol storočia neskôr nadväzuje rakúsky filmár Peter Tscherkassky a dovádza ho do extrému, keď vo filme Outer Space – prerábke pozabudnutého amerického hororu z osemdesiatych rokov - rozbíja nielen scénu, ale aj filmový materiál. Zatiaľ čo hrdinka pôvodnej snímky The Entity bola vo svojom dome vystavená útokom neviditeľného monštra, Tscherkassky vo svojom brutálnom remixe premenil na útočiace monštrum samotný film.

O strašidelných domoch vie svoje aj hrdinka klasického diela prvej dámy moderného gotického románu Daphne de Maurier, ktorá prichádza na odľahlé aristokratické sídlo, nad ktorým sa vznáša temný tieň prvej ženy jej manžela. Romantický horor Rebecca získal v roku 1941 Oscara za najlepší film a odštartoval úspešnú americkú kariéru Alfreda Hitchcocka.

Symfónia hrôzy II: Prízraky & psychopati

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít