Členovia redakcie filmového magazínu Ponton

Pontón odporúča

Výber redakcie filmového magazínu Pontón sa zameriava na mimoľudské perspektívy a dopad ľudskej činnosti na ekosystémy, biotopy a organizmy. Snažili sme sa zvoliť filmy, ktoré prostredníctvom netradičných naratívnych postupov ponúkajú diváctvu nové spôsoby vnímania a interpretácie sveta, ktorého sme súčasťou.

Homo Sapiens
Homo Sapiens je pútavým pohľadom na svet ľudí po ľuďoch. Prostredníctvom opustených prízračných miest, budov a industriálnych zón prináša Nikolaus Geyrhalter kontemplatívne obrazy z budúcnosti. Poskytuje anti-antropocentrický ponor do ticha a cyklov samotnej Zeme.

Leviathan
Experimentálny film sníma divoké nepokorené more a palubu rybárskej lode v severnom Atlantiku. Prostredníctvom mnohých typov kamier sa režisérske duo Lucien Castaing-Taylor a Verena Paravel sústredí na nestabilnú rutinu lovu rýb a nepoznané, hlboké a temné more.

Frem
Viera Čákanyová si vo filme Frem predstavuje, ako by sa mohla správať neľudská entita – možno umelá inteligencia – pri poznávaní Zeme: putuje ponad nehostinnú, no pôsobivú Antarktídu, zachytáva fragmenty zvukov a postupne stretáva rôzne formy bytia.

O psoch a ľuďoch
Mišo Suchý umožňuje diváctvu vidieť svet očami amerických psov. Kamera často sníma a sleduje psy z ich úrovne pohľadu. Je to však hlavne pohľad autora, outsidera, ktorý rovnako ako pozorované zvieratá, nerozpráva jazykom krajiny, v ktorej sa ocitol.

Gunda
Dokument Viktora Kossakovského nám približuje prežívanie zvierat na chovnej farme zdanlivo bez ľudskej prítomnosti. Ústrednými postavami sú prasnica Gunda a jej novonarodené prasiatka, sledujeme, ako spoznávajú prostredie a interagujú medzi sebou. Majú voľnosť – avšak iba po najbližší plot. A do momentu, kým do ich životov radikálne nezasiahne človek.

Návšteva
Návšteva Michaela Madsena je dokumentárna sci-fi o tom, čo by sa dialo, ak by Zem navštívila mimozemská civilizácia. Úvahy nad takýmito scenármi nutne prinášajú otázky, kto tieto mimozemské bytosti sú a prečo prišli, no najmä – ako budú hľadieť na našu planétu a na ľudstvo oni? Vie vôbec človek uvažovať nad sebou z perspektívy iného?

All Inclusive
Vizuálne príťažlivý krátky film Coriny Schwingruber Ilić silne pripomína život ľudí z animovaného filmu Wall-E. Sledujeme monumentálnu výletnú loď. Z repetitívnej architektúry rekreačného plavidla a vyprázdnenej zábavy ide čosi zlovestné, znepokojujúce.

Autor fotografie: Ondrej Podolák

V spolupráci s

  • Ponton

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít