Deň Zeme: príbeh vody

Tento rok oslavujeme Deň Zeme v dobrej spoločnosti - spolu s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením BROZ, ktoré už 26 rokov chráni a obnovuje cenné prírodné územia Slovenska. A popri tom natáča vlastné filmy!

Zoskupenie environmentalistov a biológov BROZ sa venuje obnove riečnych biotopov, obnove mokradí a revitalizácií tokov. Okrem toho navracujú pastvu do chránených území, čím zvyšujú biodiverzitu hmyzu, rastlín a ostatných živočíchov. BROZáci vysádzajú stromy, či už priamo do lužných lesov, ktoré sa samy neobnovujú kvôli strate riečnej dynamiky, ale aj do voľnej či poľnohospodárskej krajiny. Baví ich aj prepájanie s umením a komunikácia tém ochrany prírody, napríklad aj prostredníctvom dokumentárnych filmov, ktoré pri príležitosti Dňa Zeme venovali na našu platformu.

Zapojte sa do ich najnovšieho projektu - zbierky, vďaka ktorej BROZ odkúpi 42 ha poľnohospodárskej pôdy na Podunajskej nížine, kde obnoví pôvodné mokrade a pomôže tak zadržať vodu v krajine. V sobotu 22.4., na Deň Zeme, môžete projektu pomôcť dvakrát, Nadačný fond Telekomu v tento deň zdvojnásobí každý príspevok.

V našom filmovom výbere môžete vidieť po registrácii zdarma tri filmy z produkcie BROZ. Dokument Krídla nad riekou hovorí o potrebe obnovy riečnej prirodzenosti a živote vtákov, ktoré sú s nimi úzko prepojené. V ďalšom filme Po nás potopa sa režisérka Dorota Vlnová pozerá na reálne prejavy klimatických zmien na Slovensku. Príjemným osviežením po nelichotivých vyhliadkach je film Bratislava - mesto uprostred prírody, ktorý ukazuje najrýchlejšie sa rozvíjajúcu metropolu Európy z perspektívy prírody, ktorá ju obklopuje, či prežíva aj uprostred betónu a asfaltu.

Kolekciu filmov z produkcie BROZ kurátorsky obohacujú ďalšie vybrané tituly. Dráma z bolívijských plání Utama o starnúcom indiánskom páre, ktorý v dôsledku dlhého sucha rieši ťažkú dilemu - ich tradičný spôsob života sa už možno nikdy nevráti. Meditatívna austrálska epopeja Rieka prostredníctvom najmodernejších filmárskych prostriedkov a magického hlasu herca Willema Dafoe predstavuje rieky šiestich svetadielov. Český dokument Žít vodu sleduje boj o vodné vrty v Jordánsku - tzv. "modré bohatstvo", na ktorom sú závislí beduíni, obyvatelia miest aj veľké podniky.

Pripomeňte si Deň Zeme spolu s nami a podporte združenie BROZ v jeho aktivitách.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít