55 rokov od Okupácie

21.augusta pred 55 rokmi sa naši rodičia prebudili do sveta strachu a sklamania. Vojská Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom vpochodovali do Československa, ktoré práve zažívalo "Pražskú jar".

Pokus o socializmus s ľudskou tvárou, ktorý by uprednostnil humánne princípy pred perzekúciami, popravami a neslobodou, bol sovietskym vedením vyhodnotený ako nebezpečný. Hrozil totiž oslabením sovietskeho vplyvu v Československu a následne aj v celom východnom bloku. Vedenie ZSSR túto násilnú vojenskú intervenciu, pri ktorej umierali civilisti a veľa ľudských osudov bolo ovplyvnených následnou normalizáciou, nazvalo "priateľskou pomocou".

S podobnou rétorikou sa stretávame aj dnes, keď ruské vojská vedú boje na území našich susedov na Ukrajine. Absurdnosť tisícok civilných obetí a napadnutie cudzieho štátu sa maskuje pod slová "záchrana, oslobodenie, boj proti fašizmu". Túto atraktívnu a manipulatívnu rétoriku využívajú na vlastné populistické a politické zámery aj strany a skupiny na Slovensku.

Nenechajme sa 30.septembra pomýliť a poučme sa z obrazov, ktoré naši rodičia a starí rodičia zažívali na vlastnú kožu, a ktoré stále zažívajú aj mnohé ďalšie krajiny v súčasnom nepokojnom svete. Pri kolekcii filmov, ktoré vám prinášame, nie je jednoduché nechať oči otvorené, ale o to dôležitejšie je ich nezavrieť...

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít