Filmoví skladatelia: Zdeněk Liška

Filmový skladateľ Zdeněk Liška napísal hudbu k viac ako 150 celovečerným a stovkám krátkych filmov. Nezabudnuteľnými melódiami sprevádzal diela ako Obchod na korze, Marketa Lazarová, Spalovač mŕtvol, Vynález skazy, Medená veža a mnoho ďalších. Jeho profilom začíname sériu venovanú autorom našich najlepších filmových soundtrackov.

Počiatky skladateľskej dráhy Zdeňka Lišku sú späté s filmovými ateliérmi Zlín, kde od 50.rokov začína spolupracovať s tvorcami krátkych, animovaných a dokumentárnych filmov. Jeho melódie sa tak prvýkrát objavili u režisérov ako Hermína Týrlová, Karel Zeman alebo v cestovateľských filmoch Zikmunda a Hanzelku. Vstupenkou do sveta hraných filmov bola pre Lišku spolupráca s Karlom Zemanom na jeho filme Vynález skazy.

Od začiatku 60.rokov začína komponovať pre režisérov ako František Vláčil, Jan Švankmajer, Juraj Herz či Elo Havetta a každý rok pracuje paralelne hneď na niekoľkých filmoch. V tejto dekáde vytvára vrcholné diela, medzi ktoré môžeme radiť zborové skladby k filmu Marketa Lazarová, experimenty s elektroakustickou a konkrétnou hudbou vo futuristickom snímku Ikarie XB1, hudbu k oscarovému filmu Obchod na korze či zhudobnený obdiv k majestátu hôr v Medenej veži. Zdeněk Liška dokázal geniálnym spôsobom previesť filmový dej do reči hudby. Vedel striedať rôzne žánre aj prístupy a nebránil sa ničomu, keď to bolo pre film funkčné: dokázal využiť nedokonalosti amatérskych hudobníkov, ale aj moderné elektronické efekty. Jeho soundtrack ku komédii Jáchyme, hoď ho do stroje je vlastne prvý československý elektro-minimal. O Zdeňkovi Liškovi je známe, že zasahoval aj do dramaturgie, strihu a zvukového dizajnu filmu a viedol tak režisérov k citlivosti k rytmu, ktorý je prítomný ako v hudbe tak i v obraze.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít