SLOVENSKO PRED VOĽBOU

Aký film by si ľudia mali pozrieť pred voľbami? Túto otázku sme položili osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života, ktoré si vážime pre ich prácu a postoje. Postupne vám prinesieme ich odporúčania na filmy, ktoré majú schopnosť otvárať divákom oči a klásť tie správne otázky.

Prvou osobnosťou je psychologička a lektorka Zuzana Labašová, ktorá pôsobí v občianskom združení Živica ako vedúca vzdelávacieho projektu Komenského inštitút, kde trénuje kritické myslenie pedagógov, ponúka nástroje na scitlivovanie voči predsudkom a stereotypom. Venuje sa tiež globálnemu vzdelávaniu, ktoré prináša do škôl témy ako klimatická zmena či ľudské práva a posilňuje pocit spoluzodpovednosti za stav sveta, v ktorom všetci žijeme. Vážime si ju pre jej odvahu podporovať rešpekt voči menšinám a inakosti cestou vzácneho dialógu medzi názorovo protichodnými skupinami.

Zuzana Labašová si z nášho katalógu vybrala film režisérky Kataríny Farkašovej Švédi z osady: "Som presvedčená, že pred predčasnými parlamentnými voľbami potrebujeme všetci oprášiť nádej a vieru v ľudskosť. Preto odporúčam pozrieť si film Švédi z osady. Tento dokument neprikrášľuje realitu okolo nás, ale ukazuje, ako sa môže rozvíjať ľudský potenciál každého človeka, pokiaľ vyrastá mimo prostredia generačnej chudoby. Ponúka tak cenný podnet na premýšľanie v čase, keď je téma marginalizovaných komunít používaná ako nástroj predvolebnej kampane, polarizácie a burcovania silných emócií medzi ľuďmi."

Pozrite si aj ďalšie filmové tipy a odporúčania od vedca Pavla Čekana, vinárky a hudobníčky Agnes Loveckej, sociológa Michala Vašečku, herečky Táni Pauhofovej, hudobníka Jonatána Patsirčáka, historika Dušana Kováča či organizátora festivalu Pohoda Miša Kaščáka.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít