Slovenský sociológ Martin Vašečka vyberá film Okupácia 1968 z katalógu DAFilms.sk

SLOVENSKO PRED VOĽBOU

Aký film by si ľudia mali pozrieť pred voľbami? Túto otázku sme položili osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života, ktoré si vážime pre ich prácu a postoje. Postupne vám prinesieme ich odporúčania na filmy, ktoré majú schopnosť otvárať divákom oči a klásť tie správne otázky.

Sociológ Michal Vašečka sa zameriava najmä na otázky etnického, rasového a migračného štúdia, ako aj na populizmus, extrémizmus, antisemitizmus, sociálne hnutia a občiansku spoločnosť. Ako docent pôsobí na Bratislavskej medzinárodnej škole liberálnych umení (BISLA), zároveň je aj riaditeľom Bratislavského politického inštitútu. Od roku 2013 pôsobí ako zástupca Slovenskej republiky v ECRI, orgáne pre ľudské práva Rady Európy. Michala Vašečku si vážime za jeho vytrvalú snahu nazrieť svojím sociologickým prístupom za oponu toho, čo sa v spoločnosti deje a pomenovať veci s triezvym nadhľadom.

Pred predčasnými parlamentnými voľbami vám odporúča pozrieť si film Okupácia 1968.

"Dnes mnohí na Slovensku vzhliadajú k Rusku ako ku garantovi nášho ďalšieho úspešného rozvoja. Je dobré pripomenúť si, že v auguste 1968 ruskí imperialisti už raz náš úspešný rozvoj zabrzdili. Rusi spolu so štyrmi armádami svojich vtedajších kolónií okupovali Československo s cieľom zabrániť jeho slobodnému rozvoju. Dnes si však podobnú možnosť môže Slovensko a jeho obyvatelia svojimi postojmi opätovne privolať. Film nie je čiernobiely, ukazuje veľmi jasne aj to, ako boli vojaci armád Varšavskej zmluvy nútení podieľať sa na tomto inštitucionálnom zle a zaťažiť si ním svoje svedomie. A sprostredkovane hovorí tiež o tom, že aj občania Československa časom začali orientovať svoje správanie v súlade s týmto zlom. Práve v tom je aktuálnosť tohto filmu pre dnešné dni. I dnes sa na východ od našich hraníc odohráva epický boj so zlom a mnohí ľudia na Slovensku to nereflektujú a akceptovali naratívy toho istého zla, ktoré prišlo v roku 1968".

Pozrite si aj ďalšie filmové tipy a odporúčania od psychologičky a lektorky Zuzany Labašovej, vedca Pavla Čekana, vinárky a hudobníčky Agnes Loveckej, herečky Táni Pauhofovej, hudobníka Jonatána Patsirčáka, historika Dušana Kováča či organizátora festivalu Pohoda Miša Kaščáka.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít