Hudobníčka a vinárka Agnes Lovecká vyberá film Od Fica do Fica z katalógu DAFilms.sk

SLOVENSKO PRED VOĽBOU

Aký film by si ľudia mali pozrieť pred voľbami? Túto otázku sme položili osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života, ktoré si vážime pre ich prácu a postoje. Postupne vám prinesieme ich odporúčania na filmy, ktoré majú schopnosť otvárať divákom oči a klásť tie správne otázky.

Agnes Loveckú poznajú ľudia najmä ako hudobníčku - bývalú bubeníčku skupiny Živé kvety či skladateľku a huslistku v Terrible 2s. No okrem toho je aj vinárka, matka a propagátorka práv LGBTI+ rodín. Spolu so svojou partnerkou a rodinou svojej sestry založila Slobodné vinárstvo na majeri, ktorý pred komunizmom patril jej predkom.

“Keď som rozmýšľala nad výberom filmu, ktorý by bolo vhodné vidieť pred voľbami, napadlo ma hneď niekoľko filmov od Zuzy Piussi. Od Fica do Fica, Očista, Nemoc tretej moci, Kríza slovenských elít. Nakoniec som vybrala film Od Fica do Fica. Film nám pripomína dobu, ktorá sa neudiala tak dávno a pritom sme ju po všetkých dramatických udalostiach posledných rokov už tak trochu vypustili z hlavy. Hovorí o ére silného Fica, ale aj o jeho páde, neúspešnom pokuse pravicových strán udržať moc a o jeho triumfálnom návrate. A z toho, ako silno to pripomína dnešnú dobu, ma mrazí na chrbte. Dnes to máme spoločne a každý sám za seba opäť vo svojich rukách a tento film je ako výkričník. Ukazuje úplne reálny scenár toho, kam kráčame. Verím, že máme na viac a že nie sme odsúdení na točenie sa v kruhu. Držím nám palce.”

Pozrite si aj ďalšie filmové tipy a odporúčania od psychologičky a lektorky Zuzany Labašovej, vedca Pavla Čekana, sociológa Michala Vašečku, herečky Táni Pauhofovej, hudobníka Jonatána Patsirčáka, historika Dušana Kováča či organizátora festivalu Pohoda Miša Kaščáka.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít