Hudobník a elektronický producent Jonatán Pastirčák vyberá film Nemoc tretej moci z katalógu DAFilms.sk

SLOVENSKO PRED VOĽBOU

Aký film by si ľudia mali pozrieť pred voľbami? Túto otázku sme položili osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života, ktoré si vážime pre ich prácu a postoje. Postupne vám prinesieme ich odporúčania na filmy, ktoré majú schopnosť otvárať divákom oči a klásť tie správne otázky.

Hudobníkovi, producentovi a filmovému skladateľovi Jonatánovi Pastirčákovi sme nedávno venovali programový špeciál s výberom filmov, do ktorých skomponoval hudbu. Jeho talent je známy nielen u nás, ale i za hranicami Slovenska, najmä v susedných Čechách, odkiaľ si tento rok odniesol Českého leva. Neskôr k nemu pribudla aj domáca filmová trofej Slnko v sieti. Jonatán Pastirčák, známy tiež pod menom Pjoni či Isama Zing, vo svojom filmovom výbere upozorňuje na justičné kauzy. Vážime si jeho ochotu zapojiť sa do nášho programu. Jeho voľba dokazuje, že mladá generácia nie je voči veciam verejným ľahostajná a jej hlas je v blížiacich sa parlamentných voľbách dôležitý.

"Pred voľbami určite odporúčam pozrieť si film Zuzy Piussi Nemoc tretej moci. Ukazuje, v akom rozklade bol náš justičný systém za éry Štefana Harabina. Ten je našťastie ví-ťaz, už len vo svojej hlave. Ale rozklad justície sa ešte stále nepodarilo odvrátiť. Momentálne stojíme na križovatke, kde jedna cesta vedie ku pomalej, bolestnej, ale nevyhnutnej reforme slovenskej justície - tá sa aj vďaka pani Kolíkovej, Žitňanskej a mnohým ďalším dala do pohybu už v predošlých rokoch. Tá druhá je návrat do časov, kde budú poctiví sudcovia opäť šikanovaní vymyslenými disciplinárnymi konaniami a spravodlivosť bude v rukách pár ľudí, ktorí si ju budú vedieť ohnúť podľa toho, ako im to práve bude vyhovovať. Robert Fico a jeho ľudia potrebujú tú druhú cestu ako soľ. Urobme všetko preto, aby to bola nanajvýš soľ, ktorá ich bude štípať v ranách ich pošramoteného ega."

Pozrite si aj ďalšie filmové tipy a odporúčania od psychologičky a lektorky Zuzany Labašovej, vedca Pavla Čekana, vinárky Agnes Loveckej, sociológa Michala Vašečku, herečky Táni Pauhofovej, historika Dušana Kováča či organizátora festivalu Pohoda Miša Kaščáka.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít