Úspešný slovenský vedec Pavol Čekan vyberá film Záhradníctvo z katalógu DAFilms.sk

SLOVENSKO PRED VOĽBOU

Aký film by si ľudia mali pozrieť pred voľbami? Túto otázku sme položili osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života, ktoré si vážime pre ich prácu a postoje. Postupne vám prinesieme ich odporúčania na filmy, ktoré majú schopnosť otvárať divákom oči a klásť tie správne otázky.

Slovenský vedec Pavol Čekan študoval a pôsobil dlhé roky v zahraničí. Založil biotechnologickú firmu MultiplexDX, kde sa venuje vývoju inovatívnej diagnostiky rakoviny prsníka. Do mediálneho povedomia sa dostal vďaka vynájdeniu testov na COVID 19, ktoré sa používali po celom svete. Časopis Financial Times ho v roku 2017 zaradil medzi 100 východoeurópskych vychádzajúcich hviezd v oblasti technológií. Pred pár rokmi sa Pavol Čekan vrátil na Slovensko, kde okrem výskumu podporuje mnoho iniciatív a projektov v oblasti vzdelávania a popularizácie vedy. Vážime si ho pre jeho rozhodnutie vrátiť sa a pracovať na zlepšení výskumu a vedy u nás, i keď podmienky, do ktorých sa vrátil, ďaleko zaostávali za štandardom a podporou, ktorú mal k dispozícii v zahraničí. Je jednou z osobností, ktoré poukazujú na "odliv mozgov" a v praxi dokazujú, že zmena je možná.

Pavol Čekan si z nášho katalógu vybral trilógiu Jana Hřebejka Záhradníctvo, ktorá začína prvým dielom Rodinný priateľ, pokračuje filmom Dezertér a končí filmom Nápadník. Prečo je dobré pozrieť si túto trilógiu pred voľbami?

„Som presvedčený, že ak sa chceme lepšie rozhodovať pred predčasnými parlamentnými voľbami, je dôležité poznať historický kontext. Prostredníctvom Hřebejkovej trilógie Záhradníctvo si môžeme oprášiť vedomosti z histórie - filmy opisujú životy rodín po II. svetovej vojne, pri nástupe komunizmu a neskôr aj ťažké päťdesiate roky. Hřebejk ukazuje ľudí, túžiacich po láske a slobode, ktorí narážajú na tvrdý režim. Dnes žijeme v inej dobe, žijeme v demokracii, máme slobodu, i keď si často myslíme, že to nie je ideálne. Pozrite si filmy, pripomeňte si, ako sa žilo v najťažších rokoch minulého storočia a uvidíte, že aj dnes musíme slobodu a demokraciu brániť a musíme za ne bojovať.“

Pozrite si aj ďalšie filmové tipy a odporúčania od psychologičky a lektorky Zuzany Labašovej, vinárky a hudobníčky Agnes Loveckej, sociológa Michala Vašečku, herečky Táni Pauhofovej, hudobníka Jonatána Patsirčáka, historika Dušana Kováča či organizátora festivalu Pohoda Miša Kaščáka.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít