Herečka Táňa Pauhofová vyberá film Nech je svetlo z katalógu DAFilms.sk

SLOVENSKO PRED VOĽBOU

Aký film by si ľudia mali pozrieť pred voľbami? Túto otázku sme položili osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života, ktoré si vážime pre ich prácu a postoje. Postupne vám prinesieme ich odporúčania na filmy, ktoré majú schopnosť otvárať divákom oči a klásť tie správne otázky.

Charizmatická herečka s typickým zamatovým hlasom a ryšavými vlasmi Táňa Pauhofová je stálou členkou Činohry Slovenského národného divadla, kde už ako 23-ročná získala prestížnu cenu Dosky za postavu Manon Lescaut. Pred kamerou síce prvý raz stála ako 12-ročná v televíznom seriáli, no jej skutočným filmovým debutom bol film Kruté radosti Juraja Nvotu, v prvom ročníku na VŠMU, za ktorý získala ocenenie IGRIC. Účinkovala v desiatkach filmov a seriálov na Slovensku i v Čechách a zaradila sa medzi herecké celebrity. Jej verejné vystupovanie však nezostalo napísané len v riadkoch scenárov a divadelných hier. Svoj mediálne silný hlas využila k šíreniu zásadných morálnych postojov počas protestov Za slušné Slovensko či v súvislosti s verejnou výzvou na podporu zákona o partnerskom spolužití po tragických udalostiach na Zámockej ulici, za čo si ju vážime a rešpektujeme.

„Vrelo odporúčam film Nech je svetlo. Lebo je skvelý, silný, bohužiaľ stále aktuálny. Lebo je poctivý. Lebo budete mať zážitok. Lebo to treba vidieť - pokojne aj viackrát. Lebo si tu tak žijeme obklopení mylným a škodlivým výkladom knihy kníh a oslavami extrémizmu, ktoré sa skrývajú za oslavu národa, obklopení všadeprítomným strachom a máme pocit, že nás sa to netýka. Môže. Marko Škop natočil výbornú štúdiu, ktorá prináša svetlo. Neostane mrchavá ťažoba. Veľmi si želám, aby sme ju od októbra necítili ani my.“

Pozrite si aj ďalšie filmové tipy a odporúčania od psychologičky a lektorky Zuzany Labašovej, vedca Pavla Čekana, vinárky Agnes Loveckej, sociológa Michala Vašečku, hudobníka Jonatána Patsirčáka, historika Dušana Kováča či organizátora festivalu Pohoda Miša Kaščáka.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít