hudobník a organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák vyberá film Papierové hlavy z katalógu DAFilms.sk

SLOVENSKO PRED VOĽBOU

Aký film by si ľudia mali pozrieť pred voľbami? Túto otázku sme položili osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života, ktoré si vážime pre ich prácu a postoje. Postupne vám prinesieme ich odporúčania na filmy, ktoré majú schopnosť otvárať divákom oči a klásť tie správne otázky.

Organizátora festivalu Pohoda, Michala Kaščáka, snáď ani netreba predstavovať, poznajú ho všetky generácie, či už ako hudobníka kapely Bez ladu a skladu, nekompromisného punkáča z Vydrapenej bužírky punk system, či ako aktivistu a umeleckého guru najväčšieho slovenského hudobného festivalu. Denník New York Times ho zaradil medzi umelcov, ktorí prispeli k pádu železnej opony. Uznávame ho za neúnavné propagovanie umeleckej a občianskej slobody.

"Pred voľbami rozhodne odporúčam pozrieť si dokument Papierové hlavy od Dušana Hanáka z roku 1995. Pozrite sa, ako sa ľudia smejú na “panákoch” v oblekoch a s veľkými hlavami, vykrikujúcimi nezmyselné blabla - na paródii na politikov, snažiacich sa ich oblbnúť. Je poučné pozrieť si, ako ľudia v 90-tych rokoch na oslavách prvého mája berú ako vtip provizórnu tribúnu. V súvislosti s tým je zvláštnym paradoxom, že lídrom prieskumov je Robert Fico, ktorý komunistickú éru celkom vážne obdivuje a aj prvý máj chce opäť sláviť po súdružsky. Dušan Hanák nakrútil stručného sprievodcu komunistickou totalitou. Je dôležité pripomínať si, aké máme šťastie, že naša krajina prestala byť tak príliš podobná Severnej Kórei a že sme sa zaradili medzi slobodné a demokratické štáty. Keď si pozriete ten súhrn krutostí, musí vám byť jasné, že poslušní žiaci a obdivovatelia toho zvráteného režimu – ako sú Fico či Putin - sú schopní naozaj čohokoľvek. Papierové hlavy majú v sebe aj silný odkaz pre veriacich. Vo filme vidíme odvážnych jednotlivcov, ktorí sa vedeli postaviť aj za občianske, či politické práva pre ostatných. Ako je možné, že je z nich teraz zväčša vystrašená masa, ktorá nepochopiteľne zvádza akýsi zvrátený boj proti prirodzenosti, ľudskosti a slobode? Je to ideálny film pred voľbami, lebo prináša vážne témy, ale aj sa s nimi “kaukliarsky” pohráva. Ukazuje nám, aké dedičstvo si so sebou nesieme, v dobrom aj zlom. Ukazuje statočných ľudí, ktorí boli ochotní za slobodu obetovať život, ale aj tých, ktorí im ten život v mene ľúbivých hesiel ničili a brali. Nadchádzajúce voľby sú presne výberom medzi tým, či chceme kráčať cestou ľudskosti a empatie, alebo nenávisti a vyčleňovania časti ľudí z práva na slobodný život. Fico, Kaliňák, Uhrík, Pellegrini, Saková, Kotleba, Danko, Krajniak, Kollár či Majerský nám jasne a úprimne odkazujú, že oni si vybrali tú druhú voľbu. Verím, že my si vyberieme lepšie, láskavejšie, empatickejšie a slobodnejšie Slovensko."

Pozrite si aj ďalšie filmové tipy a odporúčania od psychologičky a lektorky Zuzany Labašovej, vedca Pavla Čekana, vinárky a hudobníčky Agnes Loveckej, sociológa Michala Vašečku, herečky Táni Pauhofovej, hudobníka Jonatána Patsirčáka či historika Dušana Kováča

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít