SLOVENSKO PRED VOĽBOU

Aký film by si ľudia mali pozrieť pred voľbami? Túto otázku sme položili osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života, ktoré si vážime pre ich prácu a postoje. Postupne vám prinesieme ich odporúčania na filmy, ktoré majú schopnosť otvárať divákom oči a klásť tie správne otázky.

Hudobník a organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák volí film Papierové hlavy

"Pred voľbami rozhodne odporúčam pozrieť si dokument Papierové hlavy od Dušana Hanáka z roku 1995. Pozrite sa, ako sa ľudia smejú na “panákoch” v oblekoch a s veľkými hlavami, vykrikujúcimi nezmyselné blabla - na paródii na politikov, snažiacich sa ich oblbnúť. Je poučné pozrieť si, ako ľudia v 90-tych rokoch na oslavách 1.mája berú ako vtip provizórnu tribúnu. V súvislosti s tým je zvláštnym paradoxom, že lídrom prieskumov je Robert Fico, ktorý komunistickú éru celkom vážne obdivuje a aj 1.máj chce opäť sláviť po súdružsky. Dušan Hanák nakrútil stručného sprievodcu komunistickou totalitou. Je dôležité pripomínať si, aké máme šťastie, že naša krajina prestala byť tak príliš podobná Severnej Kórei a že sme sa zaradili medzi slobodné a demokratické štáty. Keď si pozriete ten súhrn krutostí, musí vám byť jasné, že poslušní žiaci a obdivovatelia toho zvráteného režimu – ako sú Fico či Putin - sú schopní naozaj čohokoľvek. Papierové hlavy majú v sebe aj silný odkaz pre veriacich. Vo filme vidíme odvážnych jednotlivcov, ktorí sa vedeli postaviť aj za občianske, či politické práva pre ostatných. Ako je možné, že je z nich teraz zväčša vystrašená masa, ktorá nepochopiteľne zvádza akýsi zvrátený boj proti prirodzenosti, ľudskosti a slobode? Je to ideálny film pred voľbami, lebo prináša vážne témy, ale aj sa s nimi “kaukliarsky” pohráva. Ukazuje nám, aké dedičstvo si so sebou nesieme, v dobrom aj zlom. Ukazuje statočných ľudí, ktorí boli ochotní za slobodu obetovať život, ale aj tých, ktorí im ten život v mene ľúbivých hesiel ničili a brali. Nadchádzajúce voľby sú presne výberom medzi tým, či chceme kráčať cestou ľudskosti a empatie, alebo nenávisti a vyčleňovania časti ľudí z práva na slobodný život. Fico, Kaliňák, Uhrík, Pellegrini, Saková, Kotleba, Danko, Krajniak, Kollár či Majerský nám jasne a úprimne odkazujú, že oni si vybrali tú druhú voľbu. Verím, že my si vyberieme lepšie, láskavejšie, empatickejšie a slobodnejšie Slovensko."

Historik Dušan Kováč volí film Slovensko 2.0

"Film Slovensko 2.0 sa skladá z desiatich krátkych filmov rôzneho žánru. A niektoré z tých filmov sú veľmi dobrou diagnózou našej slovenskej súčasnosti. Našu súčasnosť spoluvytvárajú slovenskí voliči. Voliči v roku 2023 budú spoluvytvárať budúce Slovensko 3.0. Bude ten obraz budúceho Slovenska aspoň trocha iný?"

Hudobník Jonatán Pastirčák volí film Nemoc tretej moci

"Pred voľbami určite odporúčam pozrieť si film Zuzy Piussi Nemoc tretej moci. Ukazuje, v akom rozklade bol náš justičný systém za éry Štefana Harabina. Ten je našťastie ví-ťaz, už len vo svojej hlave. Ale rozklad justície sa ešte stále nepodarilo odvrátiť. Momentálne stojíme na križovatke, kde jedna cesta vedie ku pomalej, bolestnej, ale nevyhnutnej reforme slovenskej justície - tá sa aj vďaka pani Kolíkovej, Žitňanskej a mnohým ďalším dala do pohybu už v predošlých rokoch. Tá druhá je návrat do časov, kde budú poctiví sudcovia opäť šikanovaní vymyslenými disciplinárnymi konaniami a spravodlivosť bude v rukách pár ľudí, ktorí si ju budú vedieť ohnúť podľa toho, ako im to práve bude vyhovovať. Robert Fico a jeho ľudia potrebujú tú druhú cestu ako soľ. Urobme všetko preto, aby to bola nanajvýš soľ, ktorá ich bude štípať v ranách ich pošramoteného ega."

Herečka Táňa Pauhofová volí film Nech je svetlo

"Vrelo odporúčam film Nech je svetlo. Lebo je skvelý, silný, bohužiaľ stále aktuálny. Lebo je poctivý. Lebo budete mať zážitok. Lebo to treba vidieť - pokojne aj viackrát. Lebo si tu tak žijeme obklopení mylným a škodlivým výkladom knihy kníh a oslavami extrémizmu, ktoré sa skrývajú za oslavu národa, obklopení všadeprítomným strachom a máme pocit, že nás sa to netýka. Môže. Marko Škop natočil výbornú štúdiu, ktorá prináša svetlo. Neostane mrchavá ťažoba. Veľmi si želám, aby sme ju od októbra necítili ani my.“

Sociológ Michal Vašečka volí film Okupácia 1968

"Dnes mnohí na Slovensku vzhliadajú k Rusku ako ku garantovi nášho ďalšieho úspešného rozvoja. Je dobré pripomenúť si, že v auguste 1968 ruskí imperialisti už raz náš úspešný rozvoj zabrzdili. Rusi spolu so štyrmi armádami svojich vtedajších kolónií okupovali Československo s cieľom zabrániť jeho slobodnému rozvoju. Dnes si však podobnú možnosť môže Slovensko a jeho obyvatelia svojimi postojmi opätovne privolať. Film Okupácia 1968 nie je čiernobiely, ukazuje veľmi jasne aj to, ako boli vojaci armád Varšavskej zmluvy nútení podieľať sa na tomto inštitucionálnom zle a zaťažiť si ním svoje svedomie. A sprostredkovane hovorí tiež o tom, že aj občania Československa časom začali orientovať svoje správanie v súlade s týmto zlom. Práve v tom je aktuálnosť tohto filmu pre dnešné dni. I dnes sa na východ od našich hraníc odohráva epický boj so zlom a mnohí ľudia na Slovensku to nereflektujú a akceptovali naratívy toho istého zla, ktoré prišlo v roku 1968".

Vinárka a hudobníčka Agnes Lovecká volí film Od Fica do Fica

“Keď som rozmýšľala nad výberom filmu, ktorý by bolo vhodné vidieť pred voľbami, napadlo ma hneď niekoľko filmov od Zuzy Piussi. Od Fica do Fica, Očista, Nemoc tretej moci, Kríza slovenských elít. Nakoniec som vybrala film Od Fica do Fica. Film nám pripomína dobu, ktorá sa neudiala tak dávno a pritom sme ju po všetkých dramatických udalostiach posledných rokov už tak trochu vypustili z hlavy. Hovorí o ére silného Fica, ale aj o jeho páde, neúspešnom pokuse pravicových strán udržať moc a o jeho triumfálnom návrate. A z toho, ako silno to pripomína dnešnú dobu, ma mrazí na chrbte. Dnes to máme spoločne a každý sám za seba opäť vo svojich rukách a tento film je ako výkričník. Ukazuje úplne reálny scenár toho, kam kráčame. Verím, že máme na viac a že nie sme odsúdení na točenie sa v kruhu. Držím nám palce.”

Vedec Pavol Čekan volí filmovú sériu Záhradníctvo

"Ak sa chceme lepšie rozhodovať vo voľbách, je dôležité poznať historický kontext. Prostredníctvom Hřebejkovej trilógie Záhradníctvo si môžeme oprášiť vedomosti z histórie - filmy opisujú životy rodín po II. svetovej vojne, pri nástupe komunizmu a neskôr aj ťažké päťdesiate roky. Hřebejk ukazuje ľudí, túžiacich po láske a slobode, ktorí narážajú na tvrdý režim. Dnes žijeme v inej dobe, žijeme v demokracii, máme slobodu, i keď si často myslíme, že to nie je ideálne. Pozrite si filmy, pripomeňte si, ako sa žilo v najťažších rokoch minulého storočia a uvidíte, že aj dnes musíme slobodu a demokraciu brániť a musíme za ne bojovať.“

Psychologička a lektorka Zuzana Labašová volí film Švédi z osady

"Som presvedčená, že pred predčasnými parlamentnými voľbami potrebujeme všetci oprášiť nádej a vieru v ľudskosť. Preto odporúčam pozrieť si film Švédi z osady. Tento dokument neprikrášľuje realitu okolo nás, ale ukazuje, ako sa môže rozvíjať ľudský potenciál každého človeka, pokiaľ vyrastá mimo prostredia generačnej chudoby. Ponúka tak cenný podnet na premýšľanie v čase, keď je téma marginalizovaných komunít používaná ako nástroj predvolebnej kampane, polarizácie a burcovania silných emócií medzi ľuďmi."

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít